Unemaa lasteaias Pihlapuu

Sinna Maale minna saab tasakesi ja kikivarvul, mööda hõbetähtedest teerada. Sinna Maale minnes tulevad vastu lahked Unehaldjad, kes juhatavad sind imelisse Võlumaailma, kus kauguses vilguvad õrnvalged tulukesed tumesinises tähistaevas. Seal Maal olles on kuulda imevaikseid ja hellalt uinutavaid lauluviise. Sinna Maale peatuma  jäädes, teki alla pugedes ja pea padjale pannes, tuleb hinge imelikult rahulik heaolutunne, mis paitab hellalt Su silmade pääle ja tasapisi tuleb Sinu sisse vaikus ja rahu. Kasvõi korrakski saad rännata muinaslugude ja unejuttude vaimustavasse maailma… See maa on Pihlapuu lasteaia Unemaa!                              

Jaanuari alguses saime kokku, et koos arutada võimalusi osalemaks Põlvamaa TEHA võrgustiku UNE-teemakuul. Edastasime lastevanematele üleskutse kodus lapsele unejuttu lugeda. Rühmades vestlesime kuuldud unejuttudest ja kogusime lastele meelde jäänud sõnad sõnapilve. Arutlesime, mis toob hea une, ja tegime rühmades sellest plakatid. Lapsevanematel oli 26.jaanuaril võimalus osaleda Pihlapuu ÖÖÜLIKOOLI raames toimunud Viigi Viil-Kanguri koolitusel “Magamine peaks olema lihtne – uni tervise ja heaolu toetaja”. Sündis mõte avada Pipide, Mõmmide ja muusikaõpetaja Kätlini eestvedamisel Pihlapuu UNEMAA, kus rühmad saavad käia juttu vestmas, unelaule kuulamas, unerutiini juurutamas ja lõunauinakut tegemas. 

Unemaa ideest olime kõik kohe vaimustuses ja hakkasime selleks kujundama ruumi. Appi tuli majandusjuhataja Maret, kes otsis maja pealt kokku kangaid, lampe ja elektriküünlaid. Sättisisime, paigutasime, kujundasime… Lisasime kuldse kuu ja tähesära ning valmis ta saigi. Meist, Pipi rühma õpetajatest Ülle ja Petra, Mõmmi rühma õpetajatest Liivi, Karin ja Karen ning muusikaõpetaja Kätlinist, said Unemaa haldjad, igaühel oma roll.

Iga rühm ja kõik töötajad said unehaldjatelt kutse tulla Pihlapuu Unemaale. Kaugemad külalised tulid Põlva vallavalitsusest. „Tere, väike sõber, on unejutu aeg…“ lapsed kuulasid vaikselt unejuttu, olles mõnusalt pikali ja pea omaenda kaasa toodud padjal. „Sa oled mulle nii kallis…“ laulis muusikaõpetaja Kätlin omaenda sõnade ja viisiga tehtud armsat unelaulu. Lapsed nautisid tähtede säras jutte ning laule vaheldumisi ja nii see uni silmadesse tuligi… Ka oma armsad kolleegid suutsime lugude ning laulude saatel puhkama suigutada…

Sõbrapäeval kutsusid Pipid rühma lapsevanemad üllatusõhtule. Kätlin laulis emadele-isadele ja õpetajad lugesid tuntud inimeste tsitaate armastusest. Olime õnnelikud, et saime pakkuda inspireerivat, samas nii vajalikku aega iseendale – lihtsalt olla, kuulata ja nautida ning unustada korraks kohustused ja argimured. Vanemad olid siiralt tänulikud.

Mõmmi rühma laste ja õpetajate ühistööna valmis rühma magamistuppa saladuslik Unepesa, mis lastele väikeste tulukestega magamise ajal silma pilgutab ja meelde tuletab, et puhkamine on hea ja kosutav. Meie lastelt kuuldud tagasisides Unemaal käimise kohta jäi kõlama, et neile väga meeldis ja uni tuli ruttu. Tuletati meelde kuuldud muinasjuttude tegelasi ja räägiti ka sellest, kes kodus lastele uneuttu loeb. 5a poiss: „Minu issi küll mulle ükskord loes. Kuldsest Kanast, kes ära lendas.“ Kui tore, et vanemad seda ikka teevad. Omalt poolt soovitasime neile lugemiseks vahvaid raamatuid ning lapsed tõid rühma kaasa oma lemmikuid.

Meile, Unemaa haldjatele, oli see suur rõõm, et saime pakkuda kõikidele, nii väikestele kui suurtele, natuke teistmoodi, lõõgastavat ja rutiinist välja mõnusat olemist. Lastele lõunauinakut ning suurtele päevatööst kosutavat puhkust nii kehale kui vaimule. Saime küllaldaselt positiivseid emotsioone, oleme uhked ja õnnelikud. Unemaa oli meie jaoks kogemus, mis ei unune! Aitäh kõikidele väikestele ja suurtele unimütsidele, kallitele külalistele ja kolleegidele ning vanematele, kes meie Unemaad külastasid!

Pipi rühma õpetaja Ülle Hindriksoo ja Mõmmi rühma õpetaja Liivi Lavrikov

Artikkel Põlva Teatajas Nr 59(2) Veebruar 2023 (lk 8)

Pildid: Ülle Hindriksoo